Kreeftenwijnen

Elk jaar serveren wij een passende kreeftenwijn bij het Oosterscheldekreeftmenu. Per 2014 zijn er voor deze wijn speciale wijnetiketten ontworpen door diverse kunstenaars. 

 

2017

De kreeftenwijn van dit jaar komt van één van de meest prestigieuze wijnbedrijven van Sardinië: Attilio Contini. Het bedrijf is gevestigd in Cabras op het schiereiland Sinis aan de westkust. Niet ver van Cabras ligt de archeologische opgraving ‘Sa Osa’ waar voedselresten en druivenpitten zijn gevonden van zo’n 4.000 jaar oud.

De kreeftenwijn is gemaakt van de Vermentino druif (100%) afkomstig van een licht kalkhoudende grond. De wijn heeft geen eikenhout rijping gehad en kenmerkt zich dus door fruitigheid en frisheid. Met een geur van limoen, noten en levendige zuren met een ‘vetje’ in de structuur.

Juul Rameau heeft het kreeftenetiket van dit jaar is ontworpen. Zij vertaalt de schoonheid en de veelzijdigheid van de natuur in beeld. Dit doet zij door het neerzetten van een consequente en herkenbare stijl. Zij weet als geen ander de plasticiteit van de natuur om te zetten in monumentale abstracties in haar werk. Of het nu op papier, in keramiek of met staal betreft, je ziet dat je met een ‘echte’ Juul te maken hebt.

 

2016

De kreeftenwijn dit jaar is een Pinot Blanc, afkomstig van Weingut Lorenz & Söhne, Duitsland.

Het etiket is verzorgd door Roland Deussen. Roland is beeldhouwer, schilder, tekenaar en cartoonist. Het etiket betreft dit jaar een duidelijke grafische, gestileerde weergave van de Oosterscheldekreeft . “Alsof het een soort logo is, een logo van de Rolls-Royce van de zee.” aldus Roland. De diepblauwe kleuren als de zee en de rood en gele tinten van (gekookte) kreeft doen de rest: een krachtig ontwerp.

 

2015

In 2015 is er gekozen voor een 100% biologische en fruitige Chardonnay afkomstig van wijnhuis Domaine Gayda. 

Roos Stallinga maakte het etiket. Zij is schrijfster en kunstenaar met een grote liefde voor avontuur, fietsen en steden.  Voor het etiket van de kreeftenwijn liet zij zich inspireren door de kleuren en het licht van de Oosterschelde tijdens een fietstocht op Tholen.

 

2014

De “White” van Joseph Puig. Een heerlijke witte wijn afkomstig uit het gebied DO TERRA ALTA en gemaakt van 100% Garnaxta. 

Het kreeftenetiket is ontworpen door Marjolein Innemée. Voor het kreeftenetiket tekende ze een Oosterscheldekreeft. Een uitsnede van deze tekening werd over de abstracte achtergrond geplaatst. Deze bewust geschilderde achtergrond bestempelt het eeuwige gevecht tussen de ingrediënten: zeestromingen, wind en land. Want juist door deze factoren smaakt de Oosterscheldekreeft zo exceptioneel. 

 

2013

Wijnimport J. Bart presenteert in 2013 de kreeftenwijn: Terra Do Castelo. Frisse, elegante wijn met aroma’s van appel en grapefruit. De wijn is gekozen door de sommeliers van de deelnemende restaurants.

 

2012

Vino & Vetro leverde in 2012 de kreeftenwijn: Vinosia doceassaje. Gemaakt van de Greco en Fiano druivenrassen uit Campania, Zuid-Italië.