Vino & Vetro leverde in 2012 de kreeftenwijn: Vinosia doceassaje. Gemaakt van de Greco en Fiano druivenrassen uit Campania, Zuid-Italië.
KREEFTENWIJNEN
Ook dit jaar kiezen wij voor een passende wijn bij gerechten met Oosterscheldekreeft, vis en schaal- en schelpdieren. Sinds 2014 zijn er voor deze wijn speciale wijnetiketten ontworpen door diverse kunstenaars.

2022
De wijn die geschonken wordt bij Oosterscheldekreeft en ook heel goed past bij vis en schaal- en schelpdieren komt uit het Ahrdal. Dit gebied is in de zomer van 2021 getroffen door ernstige overstromingen. Zeeland weet wat overstromingen zijn en wat het betekent om met de rampzalige gevolgen om te gaan. Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland laat dit goed zien.
Zes wijnmakers uit het Ahrdal maken een blanc de noir, een witte wijn van blauwe druiven. Met een aantal van de aangesloten leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft is deze wijn geproefd. Het etiket op de flessen wordt gemaakt door kunstenares Charlotte Koster uit Zierikzee. Charlotte maakt over de hele wereld enorme zandsculpturen waar zij prijzen mee wint. Zij heeft in haar galerie in de Poststraat in Zierikzee fraaie Noordzeegolven op slanke sokkels staan, uitgevoerd in beton. Haar tekeningen zijn doelbewust en sierlijk.
Er worden zes magnums van deze wijn voorzien van originele tekeningen met als thema eb en vloed, die uitgevoerd zijn in sepia, inkt van inktvisjes uit de Oosterschelde, gecombineerd met bladgoud. Deze unieke magnums gaan bij opbod verkocht worden tijdens de officiële opening van het Oosterscheldekreeftseizoen 2022 en de opbrengst gaat naar de wijnmakers van deze wijn.

2020
Ook dit jaar koos de wijncommissie, bestaande uit enkele leden van De Kring, weer een kreeftenwijn. Voor onze jubileumeditie is dit de Chardonnay L’Ardèche van Louis Latour geworden. Wijnhuis Latour liet zo’n 40 jaar geleden, in het 250 km ten zuiden van de Bourgogne gelegen Ardèche, een wijngaard met Chardonnaydruiven aanplanten. Deze brengt al jaren de Chardonnay L’Ardèche en de Grand Ardèche voort.
De met zorg gemaakte Chardonnay L’Ardèche sluit naadloos aan op de delicate smaak van de Oosterscheldekreeft. Het is een heerlijke, soepele, droge, witte wijn met fruitige tonen. Het zuidelijke karakter van de druiven en de lichte “molligheid” van het sap, passen perfect bij het licht zoete vlees van de Oosterscheldekreeft.
De kreeftenwijn wordt geleverd door de Heeren van Heusden Wijnkoopers.

2019
De kreeftenwijn van dit jaar is afkomstig van Lapostolle. Dit wijnhuis is opgericht door de familie Marnier Lapostolle. Zij staan voornamelijk bekend om het wereldbekende likeurmerk Grand Marnier, maar maken ook al generaties lang prachtige wijnen. De familie hanteert hierbij dezelfde compromisloze benadering van kwaliteit als bij de succesvolle likeur. Ze gebruiken Franse expertise op de fijne, Chileense grond en streven ernaar om iedere aroma vanuit de druif terug te laten komen in de wijn.
De Lapostolle Grand Selection Chardonnay zal dit seizoen de Oosterscheldekreeftmenu’s versterken. Je proeft en ruikt de zoete sporen van tropisch fruit, bloemen en een vleugje eikenhout. De wijn kent een mooie zuurgraad, ronde structuur en lange, frisse afdronk.
Dit jaar is het kreeftenetiket ontworpen door de 76-jarige amateurkunstenares Bep Rook-Schot. Een kunstenares die zelf alles weet (en eet) over vis en schaal- en schelpdieren. Ze is een dochter van vissersfamilie Schot uit Zierikzee. Bep schildert al tientallen jaren voor haar plezier. Opdrachten aannemen, daar deed ze niet aan. Tot ze er één van haar dochter kreeg. De man van haar dochter wilde namelijk graag een kreeftenschilderij.

2018
De kreeftenwijn van dit jaar is afkomstig van wijnhuis Cave de Pomérols, gelegen in het gelijknamige, Zuid Franse dorpje Pomérols. De wijngaarden liggen in het heuvelachtige en zonovergoten kustgebied, Costières, aan het binnenmeer dat beroemd is om z’n oesters. Het gebied kent een mooie combinatie van warmte, directe nabijheid van water en klei- en kalksteendgrond. Dit resulteert in kwalitatief hoogwaardige wijnen, welke onderstreept worden met nationale en internationale awards.
De BeauVignac Chardonnay zal komend seizoen schitteren naast de Oosterscheldekreeftmenu’s. Het gaat om 100% Chardonnay waarbij het bekende botertje en de fris fruitige smaak worden aangevuld door aroma’s van rijpe perzik, ananas en elegante vanilletonen. Een ideale begeleider voor de Oosterscheldekreeft.
De kreeftenwijn voor 2018 is met zorg gekozen door Maurice de Coninck. Een absolute kenner op het gebied van wijn en Oosterscheldekreeft én een begrip in Nederland. Voor meer informatie verwijzen wij u naar deconinckwines.nl.
Het kreeftenetiket van dit jaar is ontworpen door de negentienjarige Nouria Verhage uit Zierikzee. Het is de eerste keer dat de student Mediavormgeving een etiket ontwerpt en dat maakte het naast een hele leuke uitdaging, ook een beetje spannend. Nouria heeft vooral ervaring als ontwerper van zogenaamde ‘Anime’ afbeeldingen en deze invloeden heeft ze meegenomen in het etiket. Ze werkt bijna altijd digitaal en ook dit ontwerp is geheel op een tekentablet tot stand gekomen. “In mijn ontwerp draait het natuurlijk om de Oosterscheldekreeft. Het is dan ook mijn bedoeling om deze er het meeste uit te laten springen en daarom heb ik gekozen voor simpeler uitgevoerde golven.” De golven moeten het leefgebied van de kreeft voorstellen, het water van de Oosterschelde.

2017
De kreeftenwijn van dit jaar komt van één van de meest prestigieuze wijnbedrijven van Sardinië: Attilio Contini. Het bedrijf is gevestigd in Cabras op het schiereiland Sinis aan de westkust. Niet ver van Cabras ligt de archeologische opgraving ‘Sa Osa’ waar voedselresten en druivenpitten zijn gevonden van zo’n 4.000 jaar oud.
De kreeftenwijn is gemaakt van de Vermentino druif (100%) afkomstig van een licht kalkhoudende grond. De wijn heeft geen eikenhout rijping gehad en kenmerkt zich dus door fruitigheid en frisheid. Met een geur van limoen, noten en levendige zuren met een ‘vetje’ in de structuur.
Juul Rameau heeft het kreeftenetiket van dit jaar is ontworpen. Zij vertaalt de schoonheid en de veelzijdigheid van de natuur in beeld. Dit doet zij door het neerzetten van een consequente en herkenbare stijl. Zij weet als geen ander de plasticiteit van de natuur om te zetten in monumentale abstracties in haar werk. Of het nu op papier, in keramiek of met staal betreft, je ziet dat je met een ‘echte’ Juul te maken hebt.

2016
De kreeftenwijn dit jaar is een Pinot Blanc, afkomstig van Weingut Lorenz & Söhne, Duitsland.
Het etiket is verzorgd door Roland Deussen. Roland is beeldhouwer, schilder, tekenaar en cartoonist. Het etiket betreft dit jaar een duidelijke grafische, gestileerde weergave van de Oosterscheldekreeft . “Alsof het een soort logo is, een logo van de Rolls-Royce van de zee.” aldus Roland. De diepblauwe kleuren als de zee en de rood en gele tinten van (gekookte) kreeft doen de rest: een krachtig ontwerp.

2015
In 2015 is er gekozen voor een 100% biologische en fruitige Chardonnay afkomstig van wijnhuis Domaine Gayda.
Roos Stallinga maakte het etiket. Zij is schrijfster en kunstenaar met een grote liefde voor avontuur, fietsen en steden. Voor het etiket van de kreeftenwijn liet zij zich inspireren door de kleuren en het licht van de Oosterschelde tijdens een fietstocht op Tholen.

2014
De “White” van Joseph Puig. Een heerlijke witte wijn afkomstig uit het gebied DO TERRA ALTA en gemaakt van 100% Garnaxta.
Het kreeftenetiket is ontworpen door Marjolein Innemée. Voor het kreeftenetiket tekende ze een Oosterscheldekreeft. Een uitsnede van deze tekening werd over de abstracte achtergrond geplaatst. Deze bewust geschilderde achtergrond bestempelt het eeuwige gevecht tussen de ingrediënten: zeestromingen, wind en land. Want juist door deze factoren smaakt de Oosterscheldekreeft zo exceptioneel.
2013
Wijnimport J. Bart presenteert in 2013 de kreeftenwijn: Terra Do Castelo. Frisse, elegante wijn met aroma’s van appel en grapefruit. De wijn is gekozen door de sommeliers van de deelnemende restaurants.
2012

De oogst van Zeeland
