Kreeftenkoningin 2018

Marianne Bout


Geboortejaar: 1998
Geboorteplaats: Bruinisse
Woonplaats: Bruinisse
Opleiding: Accountancy, Hogeschool Rotterdam
Bijbaan: Mosselhandel Bout

Vorig jaar is er voor het eerst sinds de oprichting van Stichting Promotie Oosterscheldekreeft een kreeftenkoningin gekozen. Deze kreeftenkoningin is een jaar lang ambassadrice van de Oosterscheldekreeft. Ook dit jaar wordt er weer een ambassadrice ingezet, Marianne Bout zal de rol van kreeftenkoningin op haar nemen en tijdens evenementen het woord voeren namens de Stichting.

Marianne Bout is een echte Zeeuwse. Ze is op 7 december 1998 geboren in vissersdorp Bruinisse, waar ze van kinds af aan dagelijks in aanraking komt met het water en de visserij. Al op haar zesde voer ze mee op de vissersboot met haar vader en opa. Inmiddels is ze ook zelf werkzaam in het familiebedrijf, Mosselhandel Bout. Het bedrijf vist op paling en kreeft en kweekt oesters en hangcultuurmosselen. Deze worden geleverd aan horeca en groothandel of verkocht in de winkel aan de werkhaven van Bruinisse. Vanaf haar dertiende helpt Marianne al met het sorteren van mosselen aan de lopende band en staat ze met regelmaat in de winkel.

De negentienjarige Marianne studeert Accountancy aan de Hogeschool Rotterdam. Ze ambieert geen carriere in de vishandel en hoopt op een mooie baan in het verlengde van haar opleiding. Haar droombaan mag ook best buiten de provincie zijn, als ze maar in of rondom Bruinisse kan blijven wonen. “Ik vind het super leuk om in de randstad te studeren, maar ben altijd weer blij als ik thuis ben. De rust, het water en natuurlijk mijn familie, Zeeland voelt echt als thuiskomen!”

Marianne is groot fan van de Oosterscheldekreeft, zodra het seizoen begonnen is smeekt ze haar vader om zo snel mogelijk een kreeft mee naar huis te nemen. Ze eet de Oosterscheldekreeft het liefst van de bbq met olie en knoflook en dat zo vaak mogelijk, want het seizoen duurt maar kort. Ze neemt haar rol als kreeftenkoningin dan ook erg serieus. “Ik vind het een hele eer om kreeftenkoningin te mogen zijn en kijk er dan ook erg naar uit om mijn enthousiasme over de kreeft over te brengen aan de rest van Nederland.”