Skip to main content

Kent de kreeft pijn als geleedpotig dier? (door Hans Adema, Carcinoloog, Naturalis)

Geleedpotigen hebben een lichaam dat opgebouwd is uit segmenten, waarvan de originele bouw aan het achterlijf van de zeekreeft nog goed te zien is.

Zoals alle geleedpotigen hebben kreeften een zogenaamd touwladderzenuwstelsel, met een grote kop-zenuwknop (op het plaatje de hersens) en in ieder segment een kleinere zenuwknop, deze heten ganglia (enkelvoud ganglion). Een centraal zenuwstelsel zoals gewervelde dieren bezitten ze dus niet, ieder ganglion is een soort set tussenhersenen. Het duurt geruime tijd voor bij de kop de signalen doorkomen die geprikkeld worden op het achterlijf. Wanneer een kreeft in kokend water wordt gedaan, dan worden de zenuwbanen tussen de ganglia in één keer verwoest, zodat de kreeft direct dood is. Ze verkleuren ook in één keer rood en er is geen pijnervaring, voor zover dat met onze pijnervaring te vergelijken is en voor zover wij dat weten.

De heer Adema heeft ooit bij de Rijdende Rechter een pleidooi moeten houden, voor een zaak tegen een restaurant op Terschelling, die zijn kreeften doodde met stoom van 200 graden. Dus nog heter dan kokend water van 100 graden. Deze zaak heeft de heer Adema gewonnen, als verdediger van de restauranthouder.

Kreeften zijn qua bouw in principe hetzelfde als pissebedden (ook een kreeftachtige, wat niet veel mensen weten) en garnalen, alleen vele malen groter. Niemand zal er wakker van liggen, als men een pissebed, al dan niet per ongeluk, doodtrapt, of als men een garnalencocktail eet. Als een minister betrapt was op het eten van een garnaal of een garnalencocktail, dan waren er geen Kamervragen gesteld, maar het eten van garnalen is hetzelfde als het eten van een kreeft.