Skip to main content

STICHTING PROMOTIE OOSTERSCHELDEKREEFT

De Oosterscheldekreeft is een bijzondere en unieke kreeft uit de Oosterschelde. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door de afwijkende DNA-structuur, ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld, de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak heeft. Bovendien staat de versheid van de Oosterscheldekreeft garant voor een hoogwaardig kwalitatief product. Verder kenmerkt de Oosterscheldekreeft zich door de duurzame visserijmethode.

WAAROM DE STICHTING PROMOTIE OOSTERSCHELDEKREEFT?

Voor de start van promotionele activiteiten van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft wisten velen niet dat deze kreeft uit Nederland komt, laat staan uit Zeeland.

Sinds haar oprichting in 2000 heeft de stichting gewerkt aan de promotie van de Oosterscheldekreeft in Zeeland, in Nederland en in het buitenland. Om dit doel te bereiken is de promotie niet alleen voorbehouden aan de Oosterscheldekreeft, ook andere Zeeuwse culinaire streekproducten worden hierbij betrokken. Naast de promotie van de Oosterscheldekreeft is ook de bescherming van deze kreeft van groot belang.

Het bestuur is blij dat de stichting niet meer als een “eendagsvlieg” wordt beschouwd maar steeds meer wordt betrokken bij de culinaire promotie van Zeeland. Het draagvlak voor het werk van de stichting is het afgelopen jaar toegenomen. 

HET BESTUUR

Het bestuur van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft is  als volgt samengesteld:

 • Nelleke Launspach (voorzitter)
 • Marieke van de Laar (secretaris)
 • Simon Jongepier (penningmeester)
 • Jelle Capelle
 • Kitty Dessauvagie (secretaresse)

Comité van aanbeveling:

Drs. J.M.M. (Han) Polman, Commissaris van de Koning van de provincie Zeeland
J.Chr. (Jack) van der Hoek MBA, burgemeester van Schouwen-Duiveland

DOELSTELLINGEN

De Stichting Promotie Oosterscheldekreeft kent hoofd- en subdoelstellingen:

HOOFDDOELSTELLINGEN

 • Zeeland als culinaire bestemming positioneren met de Oosterscheldekreeft als absoluut culinair sterproduct
 • Het promoten van de Oosterscheldekreeft als een exclusief niche product dat het beste in Zeeland gegeten kan worden 
 • Het Oosterscheldekreeftseizoen staat op de culinaire jaaragenda als eerste Zeeuwse activiteit en wordt gekoppeld aan de promotie van overige Zeeuwse streekproducten, en dat zijn er veel: zeegroenten, schaal- en schelpdieren, aardappelen, asperges, zacht en hard fruit, kazen, uien, prei en andere groenten, vis, vlees en zo voort
 • Op deze wijze is er dus het hele jaar door een streekproduct in Zeeland te vinden en de aangesloten leden van de Stichting promotie Oosterscheldekreeft weten er een heerlijk gerecht mee te maken.

SUBDOELSTELLINGEN

 • Bekendheid geven aan DNA-structuur van de Oosterscheldekreeft, de versheid en het afkomstig zijn van de kreeft uit de Zeeuwse wateren
 • Het bevorderen van duurzame kreeftenvisserij
 • Zorg voor kwaliteit 

Uitzending Omroep Zeeland, Zeeland Nu

4 april 2024
Uitzending Omroep Zeeland, Zeeland Nu

Foto-impressie opening Oosterscheldekreeftseizoen 2024

1 april 2024
Foto-impressie opening Oosterscheldekreeftseizoen 2024 Angela Verdam van Scherp! Fotografie maakte deze fantastische foto’s van een geslaagde opening van het Oosterscheldekreeftseizoen 2024!  …