OOSTERSCHELDEKREEFT: HET SYMBOOL VAN DE KRACHT VAN DE PROVINCIE ZEELAND
Op 31 maart ll. werd, voor het eerst sinds twee jaar (omwille van corona), voor de 22ste keer in de geschiedenis én “omdat Zeeuwen altijd boven water komen”, opnieuw de eerste Oosterscheldekreeft van het nieuwe seizoen feestelijk onthaald in Zierikzee. Het kreeftenseizoen loopt elk jaar vanaf de laatste donderdag in maart tot en met 15 juli.
Wat maakt de Oosterscheldekreeft, ook wel eens het symbool van de kracht van de Nederlandse provincie Zeeland genoemd, nu zo “anders”? Veel heeft alvast te maken met de DNA-structuur van de kreeft.
Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat de Oosterscheldekreeft in een vrij geïsoleerde populatie leeft. Veel kreeften sterven als gevolg van de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de soms lage temperatuur van de Oosterschelde. De populatie wordt telkens opnieuw opgebouwd vanuit de sterke kreeften die deze schommelingen weten te overleven.
De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft daardoor een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Deze afwijkende DNA-structuur zorgt voor hun fijne en zachte smaak. De kleur van het kreeftenvlees is, in tegenstelling tot vele andere kreeftsoorten, ook steeds spierwit.
Sinds een aantal jaren komen de Zeeuwse kreeften ook uit De Grevelingen, een voormalige zeearm van de Noordzee, en het Veerse Meer; dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Tientallen kreeftenvissers zijn actief op deze wateren.
Een aantal restaurants uit heel Zeeland bundelen sinds 2000 dan ook hun expertise en ervaring in de “Kring van de Oosterscheldekreeft”. De deelnemende restaurants zijn gespecialiseerd in de bereiding van Oosterscheldekreeft en zijn te vinden op www.oosterscheldekreeft.nl. In de loop van het jaar zullen er nog meer restaurants aansluiten.
Jaarlijks is er ook een ‘speciale’ kreeftenwijn die vanuit de leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft gesuggereerd wordt naar de consument toe. Dit jaar is de keuze gevallen op een Blanc de Noir uit het Ahrdal in de buurt van Bonn. Het is een witte wijn gemaakt van rode druiven, waardoor de wijn een mooie roze gloed heeft.
“Bij een wijnkeuze mag je nooit uit het oog verliezen dat je je niet mag baseren op het hoofdingrediënt, maar wel op de bereidingswijze van het garnituur, zo stelt Maurice De Coninck, die gedurende 20 jaar deel uitmaakte van het bestuur van de Kring en thans een wijnwinkel runt in Steenbergen, een 15tal kilometer boven Bergen op Zoom (www.deconinckwines.nl). Bij Oosterscheldekreeft natuur mag je zeker geen wijn met houtlagering serveren, dan wel een wijn die het fijne spel van zoet en zuur combineert en tevens aansluit bij het zilte van de kreeft.
‘Qua wijnkeuze denk ik daarbij dan vooral aan Duitsland, want dat is het meest gastronomische wijnland ter wereld (www.duitsewijn.be). Typisch voor Duitse wijnen is dat de eerste aanzet wat zoet overkomt, maar dat er zich daarna fijne zuurtegraden ontwikkelen, waardoor alle smaken van op het bord mekaar ook gaan versterken. Typisch aan het Ahrdal is het lokale micro klimaat, dat maakt dat de wijnen (een 100% pinot noir, of een riesling) een fantastisch lange rijping kunnen doormaken”.
Oosterscheldekreeft: het symbool van de kracht van de provincie Zeeland