Archieven: Nieuwsberichts

Voeg een nieuws-item toe en informeer uw bezoekers over de laatste ontwikkelingen.

OOSTERSCHELDEKREEFT: HET SYMBOOL VAN DE KRACHT VAN DE PROVINCIE ZEELAND

Op 31 maart ll. werd, voor het eerst sinds twee jaar (omwille van corona), voor de 22ste keer in de geschiedenis én “omdat Zeeuwen altijd boven water komen”, opnieuw de eerste Oosterscheldekreeft van het nieuwe seizoen feestelijk onthaald in Zierikzee. Het kreeftenseizoen loopt elk jaar vanaf de laatste donderdag in maart tot en met 15 juli.

Wat maakt de Oosterscheldekreeft, ook wel eens het symbool van de kracht van de Nederlandse provincie Zeeland genoemd, nu zo “anders”? Veel heeft alvast te maken met de DNA-structuur van de kreeft.

Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat de Oosterscheldekreeft in een vrij geïsoleerde populatie leeft. Veel kreeften sterven als gevolg van de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de soms lage temperatuur van de Oosterschelde. De populatie wordt telkens opnieuw opgebouwd vanuit de sterke kreeften die deze schommelingen weten te overleven.

De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft daardoor een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Deze afwijkende DNA-structuur zorgt voor hun fijne en zachte smaak. De kleur van het kreeftenvlees is, in tegenstelling tot vele andere kreeftsoorten, ook steeds spierwit.

Sinds een aantal jaren komen de Zeeuwse kreeften ook uit De Grevelingen, een voormalige zeearm van de Noordzee, en het Veerse Meer; dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Tientallen kreeftenvissers zijn actief op deze wateren.

Een aantal restaurants uit heel Zeeland bundelen sinds 2000 dan ook hun expertise en ervaring in de “Kring van de Oosterscheldekreeft”. De deelnemende restaurants zijn gespecialiseerd in de bereiding van Oosterscheldekreeft en zijn te vinden op www.oosterscheldekreeft.nl. In de loop van het jaar zullen er nog meer restaurants aansluiten.

Jaarlijks is er ook een ‘speciale’ kreeftenwijn die vanuit de leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft gesuggereerd wordt naar de consument toe. Dit jaar is de keuze gevallen op een Blanc de Noir uit het Ahrdal in de buurt van Bonn. Het is een witte wijn gemaakt van rode druiven, waardoor de wijn een mooie roze gloed heeft.

“Bij een wijnkeuze mag je nooit uit het oog verliezen dat je je niet mag baseren op het hoofdingrediënt, maar wel op de bereidingswijze van het garnituur, zo stelt Maurice De Coninck, die gedurende 20 jaar deel uitmaakte van het bestuur van de Kring en thans een wijnwinkel runt in Steenbergen, een 15tal kilometer boven Bergen op Zoom (www.deconinckwines.nl). Bij Oosterscheldekreeft natuur mag je zeker geen wijn met houtlagering serveren, dan wel een wijn die het fijne spel van zoet en zuur combineert en tevens aansluit bij het zilte van de kreeft.

‘Qua wijnkeuze denk ik daarbij dan vooral aan Duitsland, want dat is het meest gastronomische wijnland ter wereld (www.duitsewijn.be). Typisch voor Duitse wijnen is dat de eerste aanzet wat zoet overkomt, maar dat er zich daarna fijne zuurtegraden ontwikkelen, waardoor alle smaken van op het bord mekaar ook gaan versterken. Typisch aan het Ahrdal is het lokale micro klimaat, dat maakt dat de wijnen (een 100% pinot noir, of een riesling) een fantastisch lange rijping kunnen doormaken”.

Oosterscheldekreeft: het symbool van de kracht van de provincie Zeeland

RECEPT VOOR OOSTERSCHELDEKREEFT VAN STERRENCHEF NIVEN KUNZ

In het schitterende kookboek Groente menu’s van Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz vind je de leukste voor-, hoofd-, en nagerechten met sterrentouch, om thuis zelf te koken. Verrassend makkelijk en bijzonder tegelijk. Voor vrienden, of voor met z’n tweeën, voor momenten dat je lekker uit wilt pakken. Niet vega (kan wel), wel met groenten als de absolute ster. 

INGREDIËNTEN

2 stengels bleekselderij, in grove stukken

1 wortel, in grove stukken

[1/4] knolselderij, in grove stukken

1/2 prei, in grove stukken

10 zwarte peperkorrels

2 laurierblaadjes

zout en peper

1 Oosterscheldekreeft

20 g roomboter

150 g lamsoor

1 citroen, in vieren

door Sharon van Lokhorst

Opening Oosterscheldekreeftenseizoen

Op donderdag 31 maart a.s. wordt in Zierikzee het kreeftenseizoen officieel geopend. Het Oosterscheldekreeftenseizoen loopt ieder jaar vanaf de officiële opening op de laatste donderdag van maart tot en met 15 juli. Na het seizoen is de Oosterscheldekreeft beperkt verkrijgbaar bij de restaurants die de gevangen kreeften in een homarium (een leefsysteem voor schaaldieren) bewaren.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door de afwijkende DNA-structuur ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld, de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak heeft.

Zo maak je Oosterscheldekreeft

  • Zet een ruime pan met water op en voeg alle groenten behalve de lamsoor toe, gevolgd door de peperkorrels, laurierblaadjes en zout naar smaak.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten trekken.
  • Verwijder vervolgens de groenten en specerijen en breng het water opnieuw aan de kook.
  • Voeg nu de kreeft toe en kook hem 6 minuten.
  • Dompel de kreeft vervolgens onder in lauw water en maak hem schoon.
  • Smelt de roomboter in een pan, stoof de lamsoor kort, breng op smaak met peper en garneer de kreeft ermee.
  • Geef de partjes citroen erbij om erover uit te knijpen.

 

 

 

 

 

https://favorflav.com/nl/recipes/fish/recept-voor-oosterscheldekreeft-van-sterrenchef-niven-kunz/

De speciale Oosterscheldekreeftwijn van 2022

DOOR REDACTIE MORE THAN DRINKS!

Foto: Vismagazine

Op 31 maart vindt de traditionele opening van het seizoen van de Oosterscheldekreeft plaats. Deze dag worden niet alleen de eerste kreeftenfuiken uit de Oosterschelde opgelicht. Ook presenteert de Kring van de Oosterscheldekreeft de speciale Oosterscheldekreeftwijn.

Dit jaar koos de Kring van de Oosterscheldekreeft voor een blanc de noir uit het Ahrdal. Dit is een witte wijn gemaakt van rode druiven waardoor de wijn een mooie roze gloed heeft. De Wijnkoningin uit het Ahrdal (Duitsland) brengt tijdens een speciale lunch een aantal van de flessen naar binnen.

Overstroming

Niet alleen de smaak speelde een rol bij de keuze. “Juist Zeeuwen begrijpen maar al te goed wat een overstroming teweeg kan brengen. En het Ahrdal is in de zomer van 2021 behoorlijk getroffen door ernstige overstromingen die gepaard gingen met modderstromen waardoor wijngaarden en bottelarijen in een klap werden weggevaagd.”

Speciaal logo

Charlotte Koster, kunstenares uit Zierikzee, ontwierp in opdracht van de stichting Promotie Oosterscheldekreeft het logo van de speciale wijn met het thema ‘eb en vloed’. Zes magnums van de blanc de noir zijn voorzien van een etiket met een uniek kunstwerkje uitgevoerd in sepia inkt (van inktvis uit de Oosterschelde) en bladgoud. Deze flessen worden bij opbod verkocht. De opbrengst gaat naar de getroffen wijnmakers uit het Ahrdal.

Kring van de Oosterscheldekreeft

“Een exclusief product als de Oosterscheldekreeft moet je koesteren.” Daarom besloot in het jaar 2000 een aantal gerenommeerde restaurants uit heel Zeeland hun expertise en ervaring te bundelen in de ‘Kring van de Oosterscheldekreeft’. Op dit moment telt de Kring van de Oosterscheldekreeft tien gerenommeerde restaurants die allen zijn gespecialiseerd in de bereiding van Oosterscheldekreeft. In de loop van dit jaar sluiten nog meer restaurants aan.

START KREEFTENSEIZOEN

Op donderdag 31 maart wordt in Zierikzee het kreeftenseizoen officieel en feestelijk geopend. Het begint met het ophalen van de eerste kreeft met de MS3. Robin van den Hoek, de zoon van de helaas overleden kreeftenvisser Gerrie van den Hoek zal dit doen. Later in de ochtend overhandigt mevrouw Nelleke Launspach, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft deze eerste kreeft aan Commissaris van de Koning Han Polman en vervolgens wordt deze Oosterscheldekreeft naar de visafslag organisatie United Fish Auctions gebracht waar de kreeft met een Amerikaanse veiling wordt geveild. De opbrengst ervan gaat naar een goed doel.

Start kreeftenseizoen zonder feestelijkheden

Bekende cabaretier Najib Amhali, ambassadeur van de Stichting Sawasdee heeft de kreeft geveild voor het goede doel. Evenals in 2020 kon er door de coronabeperkingen geen grote Amerikaanse veiling op de visafslag van Colijnsplaat worden georganiseerd. Toch had de visafslagorganisatie United Fish Auctions een manier gevonden om de kreeft te verkopen. Uiteindelijk heeft dit een mooie opbrengst teweeg gebracht voor de stichting Sawasdee. De opbrengst van 1e Oosterscheldekreeft wordt gebruikt voor de uitbreiding van een school voor agrarisch beroepsonderwijs in Cambodja.

Sinds het jaar 2000 organiseert de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft op de laatste donderdag van de maand maart de officiële en feestelijk opening van het kreeftenseizoen. Twee jaar op een rij heeft deze feestelijke opening niet plaats kunnen vinden. Het bestuur heeft besloten om op de laatste donderdag van de maand maart, ondanks de Covid-19 beperkingen, een kleinschalige opening met succes te organiseren.

Diverse videobeelden en foto’s waren gemaakt van het binnenhalen van de eerste Oosterscheldekreeft. Het bestuur en de leden van de Kring van de Oosterscheldeekreeft hopen dat nu snel de horeca weer open kan.

De leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft, verspreid over heel Zeeland, hebben speciale 3-gangen kreeftenmenu’s samengesteld voor een uniforme prijs van € 64,50 per persoon.

Opening Oosterscheldekreeftseizoen geannuleerd

Het bestuur van Stichting Promotie Oosterscheldekreeft beraadt zich op welke wijze, later in het jaar, een vervangend evenement rondom de Oosterscheldekreeft georganiseerd kan worden. Wij houden ondertussen de ontwikkelingen van het virus en de richtlijnen van het RIVM nauwkeurig in de gaten. Mede afhankelijk hiervan zullen wij u zo spoedig mogelijk informeren. 

 

Najib Amhali veilt eerste oosterscheldekreeft

Het opgebrachte geld gaat dit jaar naar Stichting Sawasdee, die actief is in Thailand en Cambodja. Stichting Sawasdee is opgericht door de Zeeuwse oud-ondernemer Hector Loontjes. De stichting zet zich in Zuid-Oost Azië in voor de verbetering van educatie, om zo bij te dragen aan een betere toekomst voor kinderen. Najib Amhali heeft aangegeven een zo groot mogelijk bedrag met de veiling op te halen. Dit geld wil de stichting steken in de uitbreiding van een een recent opgezette school voor agrarisch beroepsonderwijs in Cambodja. 

Vorig jaar haalde Ronald Koeman maarliefst 50.000 euro op met de veiling van de eerste oosterscheldekreeft van het seizoen. 

Kring viert 20e verjaardag

Op donderdag 26 maart 2020 wordt het Oosterscheldekreeftseizoen weer op feestelijke wijze geopend. Vanaf dit moment mag er door een selecte groep vissers weer gevist worden op de Oosterscheldekreeft en kunt u deze nuttigen in de verschillende restaurants die zijn aangesloten bij de Kring van de Oosterscheldekreeft. Het seizoen loopt tot en met woensdag 15 juli 2020.

Net als ieder jaar zullen de eerste kreeften op de laatste donderdag van maart gevangen worden en zal de allereerste Oosterscheldekreeft geveild worden voor een goed doel. Niet als ieder jaar betreft het een jubileum editie, de Kring van de Oosterscheldekreeft bestaat namelijk 20 jaar! Dit resulteert niet in hele grote veranderingen, maar wel zal dieper ingegaan worden op het ontstaan van de Kring en de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft en zal er natuurlijk wat extra liefde in de bereiding van onze Zeeuwse trots worden gestopt.

Wanneer het seizoen voorbij is, en er dus niet meer op de kreeft gevist mag worden, zijn de Oosterscheldekreeften verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. Een telefoontje voorafgaand aan uw diner wordt geadviseerd.

Op dit moment wordt er achter de schermen hard gewerkt aan het up to date maken van de website, de organisatie van het openingsspektakel, het voorbereiden van de driegangenmenu’s en het verwezenlijken van het nieuwe magazine. Voor de laatste ontwikkelingen kunt u ons volgen via Facebook. 

Kees Jansma opent het kreeftenseizoen 2019

©KNVB

Koeman zal deze later op de dag, als veilingmeester op de kreeftenmijn in Colijnsplaat, veilen voor de stichting Support Casper. Een stichting die zich inzet voor onderzoek naar alvleesklierkanker. Volgens de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft hangt er dit jaar rondom de opening van het kreeftenseizoen een hele sportieve ambiance.

Over Kees Jansma

De bekende sportverslaggever Kees Jansma, die heeft besloten te stoppen met zijn werk, heeft Nederland jarenlang voorzien van nationale- en internationale sportverslagen. “Voor ons is dat een uitstekende reden om hem als eregast uit te nodigen om de eerste Oosterscheldekreeft in ontvangst te nemen”, aldus Luit Ezinga, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.

Kees Jansma (71) is sportpresentator, producent en voormalig perschef van Oranje. Jansma is sinds 2014 sportpresentator bij Fox Sports, waar hij onder meer de praatprogramma’s ‘De Tafel van Kees’ en ‘Natafelen met Kees’ presenteert. Jansma stopt na komende zomer als presentator van voetbalprogramma’s op tv. “Het nemen van dit besluit is niet makkelijk, maar ik vind het tijd”, zegt Jansma bij FOX Sports. Meer dan een halve eeuw was hij de anchorman van de NOS, Sport 1, Eredivisie Live en Fox.

  • 1
  • 2

©2022 - De Kring van de Oosterscheldekreeft - Disclaimer