Skip to main content

Braakhekke ontvangt eerste Kreeft in 2016

De eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen 2016 is binnengehaald door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek met zijn vissersboot MS3. Hij werd daarbij geassisteerd door: Caroline Schauvlieger (Landbouwattaché op de Nederlandse ambassade te Brussel), Verena Gräfin von Roedern (plaatsvervangster van de ambassadeur van Duitsland) en Han Polman (commissaris van de Koning van Zeeland).

Volgens de Zeeuwse kreeftenvissers zal de aanvoer dit jaar in het begin van het seizoen – in tegenstelling tot het vorig jaar – beter zijn in vergelijking met voorgaande jaren. De zachte winter en de relatief hoge watertemperatuur in het vroege voorjaar zijn daar debet aan. Het kreeftenseizoen loopt elk jaar vanaf de laatste donderdag in de maand maart tot en met 15 juli. Dat betekent niet dat Oosterscheldekreeft nadien niet meer in de restaurants te verkrijgen is. Afhankelijk van de aangelegde voorraden is deze ook na 15 juli nog te eten. Alleen de vissers mogen na 15 juli geen kreeften meer aan wal brengen.

Kreeftenwijn 2016

De kreeftenwijn is dit jaar afkomstig van Weingut Lorenz & Söhne. De familie Lorenz uit Duitsland leeft niet alleen van de wijnbouw, ze leven voornamelijk vóór de wijn. De filosofie is simpel: wijnen creëren vol vreugde. De wijnen van deze familie zitten vol spanning en individualiteit, maar voor gekenmerkt door zijn oorsprong: de Nahe. Er is nauwelijks een wijnbouwstreek zo divers in klimaat en bodemdiversiteit als dit gebied onder wijndomein. Deze Pinot Blanc met delicate gele kleur en lichtgroene tinten heeft aangenaam aroma van peer en acacia. Een aangename droge en pittige wijn met tonen van noten en honing.

KREEFTENETIKET

Roland Deussen (1949) verzorgt dit jaar het etiket van de Kreeftenwijn. Roland is beeldhouwer, schilder, tekenaar en cartoonist. Na opleidingen in Maastricht, Rome, Brussel en een studiereis door de Verenigde Staten begon Roland in 1982 als freelance ontwerper en cartoonist. Vandaag de dag heeft hij meer dan 2.000 cartoons getekend voor de Limburgse kranten. In 1989 pakt hij het beeldhouwen weer op, zijn bronzen beelden van paarden en sculpturen zijn bekend. Het etiket zelf betreft dit jaar een duidelijke grafische, gestileerde weergave van de Oosterscheldekreeft. “Alsof het een soort logo is, een logo van de Rolls Royce van de zee.” aldus Roland. De diepblauwe kleuren als de zee en de rood en gele tinten van (gekookte) kreeft doen de rest: een krachtig ontwerp. Voor meer werk verwijzen wij u naar zijn Facebook pagina.