Skip to main content

Braakhekke ontvangt eerste Kreeft

Op deze dag zal de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen 2016 worden binnengehaald door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek met zijn vissersboot MS3. Hij wordt daarbij geassisteerd door:

  1. Caroline Schauvlieger, Landbouwattaché op de Nederlandse ambassade te Brussel
  2. Verena Gräfin von Roedern, plaatsvervangster van de ambassadeur van Duitsland
  3. Han Polman, commissaris van de Koning van Zeeland

In de middag zal de eerst gevangen Oosterscheldekreeft vervolgens omstreeks 14.15 uur door Joop Braakhekke naar de kreeftenmijn in Colijnsplaat worden gebracht. Bij goed weer wordt de heer Braakhekke opgehaald met een reddingsboot van de Reddingsbrigade Nederland. De eerst gevangen Oosterscheldekreeft van het jaar 2016 zal om ca. 14.45 uur in Colijnsplaat voor het goede doel geveild worden, te weten KWF Kankerbestrijding. De opbrengst van vorig jaar was 23.900 euro ten behoeve van Pink Ribbon.

De tweede gevangen Oosterscheldekreeft zal door Joop Braakhekke aan chef-kok Arjan Suijkerbuijk van restaurant “Het Restaurant Binnenhof” uit Goes worden overhandigd om in de kombuis te bereiden.

Volgens de Zeeuwse kreeftenvissers zal de aanvoer dit jaar in het begin van het seizoen – in tegenstelling tot het vorig jaar – beter zijn in vergelijking met voorgaande jaren. De zachte winter en de relatief hoge watertemperatuur in het vroege voorjaar zijn daar debet aan. Het kreeftenseizoen loopt elk jaar vanaf de laatste donderdag in de maand maart tot en met 15 juli. Dat betekent niet dat Oosterscheldekreeft nadien niet meer in de restaurants te verkrijgen is. Afhankelijk van de aangelegde voorraden is deze ook na 15 juli nog te eten. Alleen de vissers mogen na 15 juli geen kreeften meer aan wal brengen.

DNA-structuur

Sinds een aantal jaren komen de kreeften ook uit de Grevelingen en het Veerse Meer, dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Circa twintig kreeftenvissers zijn actief op deze wateren. Hoe verser deze Zeeuwse lekkernij gegeten wordt, des te lekkerder hij is. Oosterscheldekreeft – die kenners wel de Rolls Royce onder de kreeften noemen – wordt dan ook bij voorkeur in Zeeland gegeten; na de vangst kan de kreeft vrijwel direct geserveerd worden.

Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat de Oosterscheldekreeft in een vrij geïsoleerde populatie leeft. Veel kreeften sterven als gevolg van de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de temperatuur van de Oosterschelde. De populatie wordt telkens opnieuw opgebouwd vanuit de sterke kreeften die deze schommelingen weten te overleven. De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft daardoor een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Deze afwijkende DNA-structuur zorgt voor hun fijne en zachte smaak.

Kring van de Oosterscheldekreeft

Een exclusief product als de Oosterscheldekreeft moet je koesteren. Daarom besloot een aantal gerenommeerde restaurants uit heel Zeeland hun expertise en ervaring te bundelen in de Kring van de Oosterscheldekreeft (in totaal 11 deelnemers). Deze restaurants bieden een speciaal driegangen kreeftenmenu aan voor een vaste prijs van € 59,50, passend bij de keuken die zij voeren. Alle restaurants zijn terug te vinden in het kreeftenboekje (verkrijgbaar bij de Zeeuwse VVV’s) en op de website:www.oosterscheldekreeft.nl.

Kreeftenwijn

De kreeftenwijn is dit jaar afkomstig van Weingut Lorenz & Söhne. De familie Lorenz uit Duitsland leeft niet alleen van de wijnbouw, ze leven voornamelijk vóór de wijn. De filosofie is simpel: wijnen creëren vol vreugde. De wijnen van deze familie zitten vol spanning en individualiteit, maar voor gekenmerkt door zijn oorsprong: de Nahe. Er is nauwelijks een wijnbouwstreek zo divers in klimaat en bodemdiversiteit als dit gebied onder wijndomein. Deze Pinot Blanc met delicate gele kleur en lichtgroene tinten heeft aangenaam aroma van peer en acacia. Een aangename droge en pittige wijn met tonen van noten en honing. In de afdronk geeft de fijne bootachtige bitterheid de wijn nog meer.

De wijn Weisburgunder / Pinot Blanc

Smaak impressie: Mineraal, vuursteen, geel pitfruit en een hint van groene kruiden. Krachtig en extractrijk in de smaak, maar zonder ook maar enige spoor van elegantie te verliezen. Goede diepgang en redelijk complex voor een Pinot Blanc. Lange, fijne afdronk. Echt een Bourgogne type.

Weingut Lorenz

Gelegen in het dorp Bosenheim bij Bad Kreuznach. Een familie bedrijf met 43 Ha wijngaard rondom Bad Kreuznach in het wijngebied Nahe. Ze hebben en jaarproductie van ca 100.000 flessen. Ulrich Lorenz is de derde generatie aan het roer en een Jungwinzer. Met de 43 Ha is het een van de grootse wijngoederen in de Nahe.

Bodemsoorten

Zandsteen, löss, kwartsiet en leisteen.

KREEFTENETIKET

Roland Deussen (1949) verzorgt dit jaar het etiket van de Kreeftenwijn. Roland is beeldhouwer, schilder, tekenaar en cartoonist. Na opleidingen in Maastricht, Rome, Brussel en een studiereis door de Verenigde Staten begon Roland in 1982 als freelance ontwerper en cartoonist. Vandaag de dag heeft hij meer dan 2.000 cartoons getekend voor de Limburgse kranten. In 1989 pakt hij het beeldhouwen weer op, zijn bronzen beelden van paarden en sculpturen zijn bekend. Het etiket zelf betreft dit jaar een duidelijke grafische, gestileerde weergave van de Oosterscheldekreeft. “Alsof het een soort logo is, een logo van de Rolls Royce van de zee.” aldus Roland. De diepblauwe kleuren als de zee en de rood en gele tinten van (gekookte) kreeft doen de rest: een krachtig ontwerp. Voor meer werk verwijzen wij u naar zijn Facebook pagina.

Veel te verwachten media-aandacht

Ruim 85 journalisten (15 meer dan vorig jaar) uit België en Nederland hebben zich aangemeld voor de officiële opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen 2016. Op woensdag 30 maart heeft communicatieadviesbureau Junction Communication uit Zierikzee in opdracht van de gemeente Schouwen-Duiveland een eendaagse persreis georganiseerd met als thema “Tour Culinair”. Toeristische en culinaire onderdelen op SchouwenDuiveland komen tijdens deze persreis aan bod.