Skip to main content

De speciale Oosterscheldekreeftwijn van 2022

DOOR REDACTIE MORE THAN DRINKS!

Foto: Vismagazine

Op 31 maart vindt de traditionele opening van het seizoen van de Oosterscheldekreeft plaats. Deze dag worden niet alleen de eerste kreeftenfuiken uit de Oosterschelde opgelicht. Ook presenteert de Kring van de Oosterscheldekreeft de speciale Oosterscheldekreeftwijn.

Dit jaar koos de Kring van de Oosterscheldekreeft voor een blanc de noir uit het Ahrdal. Dit is een witte wijn gemaakt van rode druiven waardoor de wijn een mooie roze gloed heeft. De Wijnkoningin uit het Ahrdal (Duitsland) brengt tijdens een speciale lunch een aantal van de flessen naar binnen.

Overstroming

Niet alleen de smaak speelde een rol bij de keuze. “Juist Zeeuwen begrijpen maar al te goed wat een overstroming teweeg kan brengen. En het Ahrdal is in de zomer van 2021 behoorlijk getroffen door ernstige overstromingen die gepaard gingen met modderstromen waardoor wijngaarden en bottelarijen in een klap werden weggevaagd.”

Speciaal logo

Charlotte Koster, kunstenares uit Zierikzee, ontwierp in opdracht van de stichting Promotie Oosterscheldekreeft het logo van de speciale wijn met het thema ‘eb en vloed’. Zes magnums van de blanc de noir zijn voorzien van een etiket met een uniek kunstwerkje uitgevoerd in sepia inkt (van inktvis uit de Oosterschelde) en bladgoud. Deze flessen worden bij opbod verkocht. De opbrengst gaat naar de getroffen wijnmakers uit het Ahrdal.

Kring van de Oosterscheldekreeft

“Een exclusief product als de Oosterscheldekreeft moet je koesteren.” Daarom besloot in het jaar 2000 een aantal gerenommeerde restaurants uit heel Zeeland hun expertise en ervaring te bundelen in de ‘Kring van de Oosterscheldekreeft’. Op dit moment telt de Kring van de Oosterscheldekreeft tien gerenommeerde restaurants die allen zijn gespecialiseerd in de bereiding van Oosterscheldekreeft. In de loop van dit jaar sluiten nog meer restaurants aan.