Skip to main content

RECEPT VOOR OOSTERSCHELDEKREEFT VAN STERRENCHEF NIVEN KUNZ

In het schitterende kookboek Groente menu’s van Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz vind je de leukste voor-, hoofd-, en nagerechten met sterrentouch, om thuis zelf te koken. Verrassend makkelijk en bijzonder tegelijk. Voor vrienden, of voor met z’n tweeën, voor momenten dat je lekker uit wilt pakken. Niet vega (kan wel), wel met groenten als de absolute ster. 

INGREDIËNTEN

2 stengels bleekselderij, in grove stukken

1 wortel, in grove stukken

[1/4] knolselderij, in grove stukken

1/2 prei, in grove stukken

10 zwarte peperkorrels

2 laurierblaadjes

zout en peper

1 Oosterscheldekreeft

20 g roomboter

150 g lamsoor

1 citroen, in vieren

door Sharon van Lokhorst

Opening Oosterscheldekreeftenseizoen

Op donderdag 31 maart a.s. wordt in Zierikzee het kreeftenseizoen officieel geopend. Het Oosterscheldekreeftenseizoen loopt ieder jaar vanaf de officiële opening op de laatste donderdag van maart tot en met 15 juli. Na het seizoen is de Oosterscheldekreeft beperkt verkrijgbaar bij de restaurants die de gevangen kreeften in een homarium (een leefsysteem voor schaaldieren) bewaren.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door de afwijkende DNA-structuur ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld, de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak heeft.

Zo maak je Oosterscheldekreeft

  • Zet een ruime pan met water op en voeg alle groenten behalve de lamsoor toe, gevolgd door de peperkorrels, laurierblaadjes en zout naar smaak.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten trekken.
  • Verwijder vervolgens de groenten en specerijen en breng het water opnieuw aan de kook.
  • Voeg nu de kreeft toe en kook hem 6 minuten.
  • Dompel de kreeft vervolgens onder in lauw water en maak hem schoon.
  • Smelt de roomboter in een pan, stoof de lamsoor kort, breng op smaak met peper en garneer de kreeft ermee.
  • Geef de partjes citroen erbij om erover uit te knijpen.

 

 

 

 

 

https://favorflav.com/nl/recipes/fish/recept-voor-oosterscheldekreeft-van-sterrenchef-niven-kunz/