Skip to main content

Kreeftenseizoen officieel geopend, eerste Oosterscheldekreeft Gerrit geveild voor 42.500 euro

Het kreeftenseizoen is vandaag officieel geopend. Traditiegetrouw werd de eerste kreeft vanochtend gevangen in de Oosterschelde. Die kreeft, Gerrit, is daarna naar Colijnsplaat gebracht, waar Gerrit geveild werd door radio-dj en muzikant Edwin Evers.

Nelleke Launspach en Han Polman laten de eerste gevangen kreeft zien© Omroep Zeeland

“Ik heb begrepen dat het mooie weer van de afgelopen weken goed is geweest voor de kreeften”, zegt Nelleke Launspach, voorzitter van Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Launspach – de eerste vrouwelijke voorzitter van de stichting – heeft samen met commissaris van de Koning Han Polman geassisteerd bij het opvissen van de eerste kreeften.

Dat gebeurde op de kreeftenboot MS3 van visser Robin van den Hoek. Robin (20) is de zoon van kreeftenvisser Gerrie van den Hoek, die een halfjaar geleden overleed. Robin kreeg na de vangst te horen dat de eerste Oosterscheldekreeft de naam Gerrit kreeg en vernoemd is naar zijn vader.

De eerste gevangen Oosterscheldekreeft is vernoemd naar de vader van Robin (20)

Een groep genodigden kon vanaf het schip De Frisia toekijken hoe de kreeften werden opgevist. Het is voor het eerst in twee jaar dat de opening van het seizoen weer feestelijk gevierd kon worden, hoewel de festiviteiten minder massaal waren dan een aantal jaar geleden gebruikelijk was.

Gerrit geveild voor 42.500 euro

In Colijnsplaat werd Gerrit de kreeft geveild door Edwin Evers. Het was een zogenoemde Amerikaanse veiling, waarbij iedere bieder zijn bod direct betaalt. Zo leverde de kreeft in totaal 42.500 euro op. Dat geld gaat naar de Maag Lever Darm Stichting. Aquamossel-Triton, het grootste mosselbedrijf van Yerseke, bracht uiteindelijk het winnende bod uit.

Het kreeftenseizoen duurt tot 16 juli. Dat is de laatste dag dat kreeften gevangen mogen worden. Wat restaurants dan nog in voorraad hebben mogen ze nog wel serveren na die datum.

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/14546546/kreeftenseizoen-officieel-geopend-eerste-oosterscheldekreeft-gerrit-geveild-voor-42500-euro