Skip to main content

Oosterscheldekreeft seizoen weer van start | 2022

Oosterscheldekreeft seizoen – Een stukje Zeeuwse trots. Eind maart, om precies te zijn op donderdag 31 maart wordt het Oosterscheldekreeft seizoen officieel geopend. De Oosterscheldekreeft is de lokale variant van de meestal uit Canada afkomstige kreeften.

Opening Oosterscheldekreeft seizoen 2022

De start van het Oosterscheldekreeft seizoen wordt jaarlijks op feestelijke manier gevierd. Twee jaar lang was dit niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen. Dit jaar wordt het seizoen wel weer geopend met de gebruikelijke feestelijkheden. De eerste gevangen Oosterscheldekreeft zal vervolgens naar Colijnplaat worden vervoerd om bij de kreeftenveiling in Colijnplaat geveild te worden. Edwin Evers, radio-dj, drummer en zanger, is dit jaar de gelegenheidsveilingmeester. Zijn doel is een zo hoog mogelijk bedrag bijeen te brengen voor de Maag Lever Darm Stichting die dit jaar 40 jaar bestaat.

Kreeftenwijn

De speciale Oosterscheldekreeftwijn van dit jaar die ook uitstekend past bij een Zeeuwse fruits de mer is een blanc de noir uit het Ahrdal, een witte wijn gemaakt van rode druiven waardoor de wijn een mooie roze gloed heeft.

Dit maakt de Oosterscheldekreeft uniek

Sinds enkele jaren komen de Zeeuwse kreeften ook uit de Grevelingen en het Veerse Meer, dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Tientallen kreeftenvissers zijn actief op deze wateren. Hoe verser deze Zeeuwse lekkernij gegeten wordt, des te lekkerder hij is. De Oosterscheldekreeft wordt dan ook bij voorkeur in Zeeland gegeten; na de vangst kan de kreeft bijna direct geserveerd worden.
Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat de Oosterscheldekreeft in een vrij geïsoleerde populatie leeft. Veel kreeften sterven als gevolg van de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de soms lage temperatuur van de Oosterschelde. De populatie wordt telkens opnieuw opgebouwd vanuit de sterke kreeften die deze schommelingen weten te overleven. De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft daardoor een andere DNA-structuur dan kreeften ergens anders in Europa. Deze afwijkende DNA-structuur zorgt voor hun fijne en zachte smaak, een echte delicatesse dus.

De afwijkende DNA-structuur zorgt voor hun fijne en zachte smaak, een echte delicatesse dus.

Vier het Oosterscheldekreeft seizoen gewoon thuis

Wie ons al langer volgt weet dat wij nauw samenwerken met Chris van der Poel van Vis-Winkel-Online. Hij verhandelt vanuit Yerseke de Oosterscheldekreeft maar ook mosselen en oesters bijvoorbeeld. Al enige tijd is hij expert in het leveren van de kreeft aan consumenten. Vandaag een Oosterscheldekreeft bestellen is de volgende werkdag genieten van deze geweldige lokale delicatesse.

Kreeft een beetje eng?

Dat we kreeft vooral in de horeca eten heeft natuurlijk een reden. Het bereiden van kreeft vinden we vaak een beetje eng. Toch is het heel eenvoudig en echt een must om eens zelf te proberen. Natuurlijk helpen we je op Lekker Tafelen bij het bereiden van de Oosterscheldekreeft en we hebben diverse tips om daar tijdens het Oosterscheldekreeft seizoen een geweldige maaltijd mee te maken.

Ontdek kreeft ook thuis

Recepten met Oosterscheldekreeft

Hebben we je met de foto-instructies hierboven een beetje op weg kunnen helpen? Dan volgt natuurlijk het echte werk. Verras je gasten met één van deze zeven recepten met Oosterscheldekreeft. Dit is vast genoeg inspiratie om het Oosterscheldekreeft seizoen ook thuis op tafel te zetten. Heb je een ander idee? Laat het ons weten in de comments!

Aperitief van kreeft

Als je dan toch kreeft eet…… Serveer kreeft eens als aperitief. In dit aperitiefhapje met kreeft zit heel veel smaak en het oogt fantastisch.

Kreeftenbisque of kreeftensoep

Maak van verse kreeft eens deze voortreffelijke kreeftenbisque. Noem het ook gerust kreeftensoep. Dit is puur smaak en heerlijke luxe.