Skip to main content

Doen: genieten van Oosterscheldekreeft in Zeeland

Oosterscheldekreeft in ZeelandEindelijk weer genieten van die heerlijke Oosterscheldekreeft in Zeeland
Na een onderbreking van twee jaar door de coronapandemie, werd eind maart de eerste lading Oosterscheldekreeft in Zeeland aan wal gehesen. Kreeftenvisser Robin van den Hoek lichtte met zijn kreeftenboot MS3 de eerste fuiken. Commissaris van de Koning in de provincie Zeeland, Han Polman en voorzitster Nelleke Launspach van de Stichting Oosterscheldekreeft hielden in de gaten of alles volgens de regels verliep. Over land ging het verder naar Collijnsplaat waar de veiling van de primeurkreeft maar liefst 42 500 euro opleverde. Die opbrengst gaat naar de Nederlandse Maag Lever Darm Stichting.

Oosterscheldekreeft in Zeeland

Het verschil tussen kreeft uit de Oosterschelde, Canada of Amerika
Het seizoen van deze smakelijke schaaldieren is telkens weer een feest voor culinaire genieters. De Bourgondiërs betalen er zonder verpinken tot het dubbele van de prijs van een Canadese kreeft. Dat heeft wellicht met de schaarste te maken. Allereerst is er een beperkte aanvoer van de Oosterscheldekreeft, daarnaast heeft slechts een beperkt aantal vissers een vergunning om op de heerlijke kreeft te vissen.

Oosterscheldekreeft in Zeeland

De Oosterscheldekreeft is goed te onderscheiden van de Canadese of Amerikaanse kreeft. De Canadese variant heeft een groen tot roodbruin pantser, dat egaal kleurt bij het koken. Ook de Amerikaanse kreeft heeft vaak een rode gloed. Zijn zusje, of broertje, die uit de Grevelingen, Oosterschelde of uit het Veerse Meer wordt opgediept, heeft een donkerblauw tot zwarte pantser met witte plekken.

Wat maakt deze kreeft zo lekker?
Deze schaaldieren worden gewaardeerd om hun delicate smaak en sappig vlees. De Oosterscheldekreeft wordt als bijzonder lekker beschouwd. En daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste leeft de Oosterscheldekreeft in een mix van zoet rivierwater en zout zeewater. Hierdoor is het water relatief rijk aan mineralen, waardoor de kreeft zijn kenmerkende smaak krijgt. Daarnaast wordt de kreeft levend gekookt, wat de smaak ten goede komt. Ten slotte hebben de Nederlanders een lange traditie in het eten van kreeft, waardoor ze de bereiding van deze heerlijke zeevruchten hebben geperfectioneerd!

Welke wijn kiezen bij de Oosterscheldekreeft?
Oosterscheldekreeft verser consumeren dan in Zeeland kan je haast nergens ter wereld. Bij deze heerlijke schaaldieren past uiteraard een bekoorlijke wijn. Dit jaar opteert men voor een ‘Blanc de Noir’ uit het Ahrdal. Een witte wijn gemaakt van rode druiven waardoor hij een mooie roze gloed heeft. De leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft kozen deze wijn niet louter omwille van de smaak. Zeeuwen begrijpen beter dan wie ook wat een overstroming teweeg kan brengen. Het Ahrdal is in de zomer van vorig jaar behoorlijk getroffen door ernstige overstromingen. De modderstromen vaagden er wijngaarden en bottelarijen weg.

10 top kreeftenrestaurants
De stichting Promotie Oosterscheldekreeft liet een wijnetiket ontwerpen door de Zierikzeese kunstenares Charlotte Koster. Het thema van dit etiket kreeg de toepasselijke naam ‘eb en vloed.’
Een exclusief product als de ‘Zeeuwse Oosterscheldekreeft’ moet gekoesterd worden. Zo denken een aantal restaurants in Zeeland er ook over. Ze bundelden hun expertise en vaardigheden in de ‘Kring van de Oosterscheldekreeft.’ Momenteel telt deze kring 10 gerenommeerde restaurants die gespecialiseerd zijn in het bereiden van Oosterscheldekreeft.

  1. La Trinité in Sluis;
  2. Auberge des moules in Philippine;
  3. ’t Vlasbloemeken in Koewacht;
  4. Wijnbar Rose M. by Restaurant State in Hulst;
  5. Codium in Goes;
  6. Seafarm Restaurant in Kamperland;
  7. Buutengaets in Sint Annaland;
  8. Sailors’Inn in Bruinisse;
  9. Cristó in Zierikzee;
  10. Strandrestaurant Our Seaside in Renesse
Deltapark Neeltje Jans

Zien en doen in Zeeland
Bij al die ‘kreeftelijke’ verleidingen zou je haast de toeristische aantrekkingspolen die het Nederlandse Zeeland te bieden heeft uit het oog verliezen. Denk daarbij aan:

  • Watersnoodmuseum in Ouwerkerk;
  • Oosterscheldekering;
  • De Zeelandbrug;
  • De Dikke Toren in Zierikzee;
  • Lange Jan in Middelburg.

Of kuier na een lekkere kreeftenmaaltijd langs de in Zierikzee uitgestippelde stadswandelingen.
Zelf kozen wij vooraf aan onze feestelijke maaltijd voor het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Dat bereikten we al na amper een uurtje rijden vanuit Antwerpen. In het Watersnoodmuseum luisteren en kijken we naar het aangrijpende verhaal over de watersnoodramp van 1953 waarbij meer dan tweeduizend mensen omkwamen toen het hoogwater Nederland binnenstroomde! Het deed ons denken aan de verwoestende waterramp in onze Luikse provincie.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Zeeland | Internet: zeeland.com
Toerisme Nederland | holland.com/be_nl
Oosterscheldekreeft | Internet: oosterscheldekreeft.nl
Zien en doen
Watersnoodmuseum in Ouwerkerk
 | Internet: watersnoodmuseum.nl/
Oosterscheldekering | Internet: zeeland.com/nl-nl/visit/603_nl/oosterscheldekering
De Zeelandbrug | Internet: zeeland.com/nl-nl/visit/572_nl/de-zeelandbrug
De Dikke Toren in Zierikzee | Internet: zeeland.com/nl-nl/visit/1201_nl/sint-lievensmonstertoren-de-dikke-toren
Lange Jan | Internet: langejanmiddelburg.nl

Doen: genieten van Oosterscheldekreeft in Zeeland