Skip to main content

Pasta met Oosterschelde kreeft in roomsaus

Schreef ik de andere jaren alleen een mooi verslag over de persreis zelf, dit jaar krijgen jullie ook een heerlijk recept cadeau van mij. Het algemene idee dat kreeft bereiden een beetje ingewikkeld is zal ik hier mee ontkrachten! Ook staat kreeft bekend als een zeer luxe product, wat het ook wel een beetje is, maar ik ga er een gangbaar kreeft recept mee maken dat voor iédereen toegankelijk is. We maken pasta met kreeft, want wie lust er nou geen pasta?! Maar allereerst neem ik jullie nog eventjes mee naar de mooiste provincie van Nederland, en kunnen jullie het resiverslag met fijne tips voor Zeeland lezen. Daarna gaan we aan de slag met deze pasta met Oosterschelde kreeft in roomsaus.

Op persreis naar Zeeland voor de opening van hét seizoen

Een heerlijk zonnetje scheen terwijl wij, Luuk van Luukskitchen, en ik onze eerste bestemming van de Oosterschelde kreeft persreis naderden. En zoals het hoort in de mooiste provincie van Nederland werden we verwelkomd met een Zeeuwse bolus. Onze tweedaagse reis werd afgetrapt met een mooie speech door Nelleke Launspach, de nieuwe voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Deze stichting tezamen met de stichting Eilandmarketing Schouwen-Duivenland verzorgden een prachtig persprogramma.

Voetjes op de Zeeuwse slikken

De start lag bij het Watersnoodmuseum, waar dit jaar ook op mooie wijze de connectie met de Oosterscheldekreeft wijn werd gemaakt met het door overstroming getroffen Ahrdal werd gemaakt. Daar later meer over. De Zeeuwen zijn maar al te bekend met de dramatische gevolgen van een overstroming. Een linkje naar mijn eigen verleden was ook snel gemaakt. Ook een aantal leden van mijn eigen Zeeuwse familie verloren het leven tijdens deze vreselijke nacht.

Een mooie Zeeuwse traditie is het snijden van zeegroenten zoals zeekraal en lamsoren. Hiervoor worden jaarlijks een beperkt aantal vergunningen verstrekt. Het doel is natuurlijk om de natuur in tact te houden, maar wel te kunnen genieten van echte Zeeuwse zeegroenten. Ras-Zeeuw Ko Schot nam ons mee de slikken op en liet ons proeven van lamsoren. Een zilte groente die op diverse manieren te verwerken is. Eerder maakte ik er al eens Zeeuwse mosselen met lamsoren mee, en Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter mee. De groenten zijn dus op diverse culinaire manieren te gebruiken. * het vervolg van het reisverslag gaat verder onder het recept.

Zeeland in al zijn glorie

Dat leek heel eventjes vergane glorie te geraken na de dramatische overstroming in 1953. In mum van tijd braken diverse dijken door een werden de Zeeuwen compleet verrast door een immense hoeveelheid water. Opa’s en oma’s, kinderen, dieren, hele families vochten tegen het water. Helaas lieten ruim 1936 mensen het leven tijdens deze vreselijke gebeurtenis en verdronken. Een bezoekje aan het watersnood museum vertelt je het hele verhaal. Gevestigd in vier enorme caissons ( betonnen constructies ) kun je de verwoesting aanschouwen, maar ook de wederopbouw. De Zeeuwen hebben zich zeker niet laten kennen na deze tragedie en herpakten zich om Zeeland weer in al zijn glorie op te bouwen. Opdat we dit nooit meer mee te hoeven maken.

Kring van de Oosterschelde kreeft

Na deze indrukwekkende beelden was het tijd om een andere kant van Zeeland te ontdekken. De culinaire kant welteverstaan. We reden naar de haven van Bruinisse om aan te schuiven bij de Sailors’ Inn. ( Hier beleefde ik eerder al eens een mooie perslunch.) Dit restaurant is één van de tien gerenommeerde restaurants die zijn aangesloten bij de Kring van de Oosterschelde kreeft. Zij serveren tijdens het seizoen van 31 maart tot 16 juli de mooiste kreeftengerechtjes. We genoten van een heerlijke lunch en werden tijdens de lunch verrast met een aantal mooie wijntjes uit Duitsland.

Wandelen, wijnen en slapen in Zierikzee

De reis vervolgde naar het prachtige Zierikzee, zo leerden wij tijdens een rondleiding langs de verborgen parels van deze stad waar de naam vandaan komt. En dat heeft niets te maken met de zee verrassend genoeg. Heel vroeger stroomde hier de Ee, en schreef men vroeger Zieriks’ee. Later is dit aan elkaar toegevoegd en kennen we de naam zoals hij nu is.

Het diner wat bestond uit heerlijke kaasjes, paté, escargots, en toast met champignons genoten wij in de brasserie van hotel Mondragon. Vorig jaar sliepen wij hier al eens, dat verslag en meer over de achtergrond van dit prachtige hotel lees je hier. Tijdens het diner maakten we kennis met een aantal enthousiaste wijnmakers uit het door overstroming getroffen Ahrdal uit Duitsland. Zij hebben hun bottelarijen, wijngaarden en voorraden in één klap weggevaagd zien worden door vreselijke modderstromen.

De Oosterschelde kreeft, opening van het seizoen!

De tweede dag begon met een kleine wandeling naar de boot die ons de Oosterschelde mee op nam om de allereerste kreeft op te vissen uit de Oosterschelde. Deze is later op de Colijnsplaat geveild voor 42.500 euro voor de Maag-lever-darm stichting. Wij kregen als pers een heerlijke lunch aangeboden in de Nieuwe Kerk in het centrum van Zierikzee. Vanwege het verbod op kreeftenvisserij vóór de 31e mocht er alleen een kleine hoeveelheid gevangen worden om van te proeven. Wij kregen als pers dus de echte primeur in de vorm van een fantastische amuse. Kreeft bereiden is zeker iets wat je aan Wouter Kik van restaurant Codium uit Goes kunt overlaten. Daarna volgde een Fruits de Mer plateau met de Oosterscheldekreeftwijn. Dit jaar een Blanc de noir uit het Ahrdal. Een witte wijn gemaakt met rode druiven en hierdoor dus een prachtig wijntje met een roze gloed.

Pasta met Oosterschelde kreeft in roomsaus

Deze wijn zou dus ook uitermate geschikt zijn voor mijn eigen kreeft recept. De juiste wijn schenken bij een pasta met Oosterschelde kreeft in roomsaus is op deze manier een één tweetje! Tijdens de gangen werden een aantal prachtige flessen wijn geveild. Kunstenares Charlotte Koster uit Zierikzee beschilderde de etiketten met bladgoud en de inkt van sepia. Het thema van het etiket voor dit jaar heeft de toepasselijke naam “eb en vloed” gekregen.

De hoofdrol is weggelegd voor de kreeft

Eigenlijk niet alleen de kreeft hoor! Deze dagen in Zeeland waren fantastisch, en eens te meer is weer duidelijk gemaakt dat we een prachtig lokaal product op eigen bodem hebben liggen. Het seizoen is redelijk kort dus ik kan je zeker aanraden eens af te reizen naar deze prachtige provincie. Proef de kreeft in één van de tien restaurants, en laat Zeeland je verrassen. Bij deze wil ik dan ook iedereen bedanken die zijn bijdrage heeft geleverd aan deze twee fijne dagen. In het bijzonder wil ik nog even Nelleke Launspach, Balthasar Roessingh, en Ruurt van der Wel danken voor deze uitnodiging. Vanzelfsprekend ben ik er volgend jaar graag weer bij! Tot die tijd maak ik graag dit kreeft recept van pasta met Oosterschelde kreeft in roomsaus.

Pasta met Oosterschelde kreeft in roomsaus