Skip to main content

STICHTING PROMOTIE OOSTERSCHELDEKREEFT

De Oosterscheldekreeft is een bijzonder en uniek ‘product’ uit de Oosterschelde. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat door de afwijkende DNA-structuur, ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld, de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak heeft. Bovendien staat de versheid van de Oosterscheldekreeft garant voor een hoogwaardig kwalitatief product. Verder kenmerkt de Oosterscheldekreeft zich door de duurzame visserijmethode.

WAAROM DE STICHTING PROMOTIE OOSTERSCHELDEKREEFT?

Voor de start van promotionele activiteiten van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft wisten velen niet dat deze kreeft uit Nederland komt, laat staan uit Zeeland.

Sinds haar oprichting in 2000 heeft de stichting gewerkt aan de promotie van de Oosterscheldekreeft op het eiland Schouwen-Duiveland, in Zeeland, in Nederland en in het buitenland. Om dit doel te bereiken is de promotie niet alleen voorbehouden aan de Oosterscheldekreeft, ook andere Zeeuwse culinaire streekproducten worden hierbij betrokken. Naast de promotie van de Oosterscheldekreeft is ook de bescherming van deze kreeft van groot belang.

Het bestuur is blij dat de stichting niet meer als een “eendagsvlieg” wordt beschouwd maar steeds meer wordt betrokken bij de toeristische-culinaire promotie van Zeeland. Het draagvlak voor het werk van de stichting is het afgelopen jaar toegenomen. Niet alleen bij de Provincie Zeeland, ook bij het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Landbouw en Innovatie en andere organisaties is het draagvlak voor het werk toegenomen.

HET BESTUUR

Het bestuur van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft is per 1 december 2021 als volgt samengesteld:

  • Nelleke Launspach (voorzitter)
  • Rob Rameau (secretaris en vice-voorzitter)
  • Simon Jongepier (penningmeester)
  • Kitty Dessauvagie (secretaresse)

Comité van aanbeveling:

Drs. J.M.M. (Han) Polman, Commissaris van de Koning van de provincie Zeeland
J.Chr. (Jack) van der Hoek MBA, burgemeester van Schouwen-Duiveland

DOELSTELLINGEN

De Stichting Promotie Oosterscheldekreeft kent hoofd- en subdoelstellingen:

HOOFDDOELSTELLINGEN

  • Zeeland als culinaire bestemming positioneren met de Oosterscheldekreeft is als absoluut culinair sterproduct
  • Het promoten van de Oosterscheldekreeft als een exclusief niche product dat het beste in Zeeland gegeten kan worden 
  • Het Oosterscheldekreeftseizoen staat op de culinaire jaaragenda als eerste Zeeuwse activiteit en wordt gekoppeld aan de promotie van overige Zeeuwse streekproducten, en dat zijn er veel: zeegroenten, schaal- en schelpdieren, aardappelen, asperges, zacht en hard fruit, kazen, uien, prei en andere groenten, vis, vlees en zo voort
  • Op deze wijze is er dus het hele jaar door wel iets lekkers in Zeeland te vinden

SUBDOELSTELLINGEN

  • Bekendheid geven aan DNA-structuur van de Oosterscheldekreeft, de versheid en het afkomstig zijn van de kreeft uit de Zeeuwse wateren
  • Het bevorderen van duurzame kreeftenvisserij
  • Zorg voor kwantiteit en kwaliteit 

A Hospitality Tribute to the Roosevelt Legacy, in the City of The Four Freedoms

12 april 2023
One could easily be forgiven for thinking that a boutique hotel named after a Roosevelt, in a place called Middelburg, would be located in New York state’s Hudson Valley – or at the very least, in …

De trots van Zeeland

12 april 2023